Aronia suszona własne gospodarstwo
Producent: HerbFarm
Definicja
Aronia jest rośliną z rodziny różowatych, pochodzącą z Ameryki Północnej. Najczęściej hodowany jest tylko jeden gatunek - aronia czarno owocowa. Elementem kulinarnym są owoce, nazywane często jagodami.
Zastosowanie
Ze względu na swój specyficzny, cierpki smak, jagody aronii raczej nie są spożywane samodzielnie. Stanowią natomiast doskonały składnik dżemów, konfitur, przecierów, galaretek, soków czy nalewek. Aronia świetnie komponuje się zarówno z innymi owocami, jak i mięsami. Jagody mogą być także wykorzystywane jako naturalny barwnik.
Smak
Aronia ma bardzo cierpki smak i jest mało soczysta. Kolor Jagody najczęściej mają ciemnoniebieską, granatową barwę, ale mogą być także czerwone. Kształt Owoce aronii są kuliste, przypominają owoce jarzębiny.
Rozmiar
Jagody są niewielkie, ich średnica wynosi około 0,3-1,5 cm.
Dobre źródło
Aronia jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, przede wszystkim antocyjanów,, które chronią komórki ludzkiego ciała przed działaniem wolnych rodników.
Nazwa w języku angielskim Chokeberry,
Nazwa w języku niemieckim Apfelbeeren Nazwa łacińska Aronia melanocarpa