Gorczyca biała, gorczyca żółta (Sinapis alba) to miododajna roślina zielna.
Owocem jest łuszczyna zawierająca żółte nasiona, które są surowcem przyprawowym i leczniczym. Zawierają one do 35 % tłuszczu, glikozyd synalbinę, który pod wpływem wody wytwarza olejek gorczyczny. Dzięki właściwościom bakteriobójczym zabezpiecza produkty przed psuciem się.
Nasiona gorczycy białej są łagodniejsze w smaku od nasion gorczycy sarepskiej.
Lecznicze działanie gorczycy najczęściej wykorzystywane jest w mieszankach ziołowych.
Gorczyca zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, działa antyseptycznie i rozgrzewająco a na skórę działa podrażniająco.
Wszystkie gorczyce zarówno te jasne i ciemne mimo opisowych rożnych przeznaczeń można śmiało użytkować zarówno w kuchni jak i w uprawach.
Wykorzystuje się zazwyczaj tylko jej nasiona które stanowią główny składnik przy produkcji musztard. Przyprawia się też nimi wiele potraw, głównie z udziałem kapusty oraz tłustego mięsa. Ziarenka gorczycy dodawane są także do marynat octowych w tym popularnych ogórków konserwowych.
Gorczyca przydatna jest także w uprawach polowych oraz ogrodniczych. Wykorzystuje się ją jako nawóz zielony aby wzbogacić glebę (gorczyca dzięki długim korzeniom pobiera azot z głębszych partii gleby) lub jako okrywę ziemi w zimie. Gorczyca biała nie wykazuje szczególnych wymagań co do stanowiska oraz warunków pogodowych. Niemniej lubi glebę zasobną w wapń oraz stosunkowo wilgotną w dobrym nasłonecznieniu